У підлітковому віці вкрай важливо підібрати матрац відповідно до особливостей росту і розвитку дитини. Значення має кожна характеристика - від розміру моделі до матеріалу і ступеня жорсткості.

Приблизно з 12 років дитина починає активно рости, і всі її органи та системи інтенсивно розвиваються. У цей період ортопеди рекомендують звернути пильну увагу на організацію її спального місця, і насамперед - на матрац для підліткового ліжка. Сьогодні в Києві можна без особливих складнощів купити матрац для підлітка, яка забезпечить комфортний сон, природне і правильне формування опорно-рухового апарату і відсутність проблем зі здоров'ям у майбутньому.

Загальні рекомендації

Плануючи придбати підлітковий матрац, не слід орієнтуватися лише на ціну - коли справа стосується здоров'я і благополуччя дитини, економія може бути вельми ризикованою. У цьому віці ортопеди радять купувати спальне приладдя, керуючись цілою низкою критеріїв, де кожен з них однаково важливий.

Матеріал виготовлення і наповнювач

Частина відповіді на питання, як вибрати матрац для підлітка - вибирати, виходячи зі складу. Сьогодні виробники пропонують такі матеріали як наповнювачі спального приладдя для дітей 11-17 років:

  • Натуральний латекс. Природний матеріал із соку дерева гевея, відомий своєю еластичністю і здатністю прослужити мінімум 7-8 років. Купувати безпружинний матрац для підлітка повністю з латексу не рекомендується: через надмірну м'якість у дитини під час сну виникне зайвий прогин попереку, що згодом може призвести до неприємних відчуттів і навіть проблем зі спиною.
  • Кокосова койра. Ще один натуральний гіпоалергенний матеріал, відомий високим ступенем жорсткості. Моделі з суцільного шару койри не завжди підійдуть дитині: вона не зможе повністю розслабитися і як слід відпочити через напругу шиї та плечей. Однак якщо необхідно вирішити, який матрац кращий для підлітка, і рекомендовано виріб помірної жорсткості, оптимальним рішенням стане комбінована модель із прошарком із койри.
  • Пінополіуретан. Недорогий і досить еластичний матеріал, який підійде для дітей з невеликою вагою і алергіків. У підліткових матрацах частіше використовується в поєднанні з прошарками інших наповнювачів для забезпечення оптимальної підтримки тіла уві сні.
  • В'язкоеластичні ортопедичні піни. Високоеластичні матеріали з ефектом пам'яті, забезпечують м'яку і правильну підтримку хребта. При цьому діти відчувають себе повністю розслабленими, що сприяє повноцінному відпочинку і відновленню сил.

Пружинний чи безпружинний?

Визначаючи, який вибрати матрац для підлітка на сайті magdek.com.ua, багато хто зупиняється саме на пружинних моделях незалежно від їхньої вартості. Найчастіше це пов'язано з пружністю виробів, яка особливо подобається дітям, а також традиційною, відомою своєю довговічністю конструкцією. Водночас і безпружинні моделі не менш популярні.

Залежний пружинний блок. Основа матраца у вигляді блоку "Боннель" встановлюється на бюджетні вироби. Однак така економія може вкрай негативно позначитися на розвитку підлітка, оскільки залежні пружини сильно прогинаються в місцях найбільшого тиску, що призводить до неправильного положення тіла уві сні.

Незалежний пружинний блок. Вибір матраца для школяра з незалежним пружинним блоком - розумне рішення. Незважаючи на вищу порівняно з
моделями "Боннель" вартістю, вони залишаються затребуваними завдяки чудовому ортопедичному ефекту і здатності знижувати навантаження на хребет.

Безпружинний матрац. Ключовою перевагою таких виробів стала різноманітність моделей. Різні комбінації наповнювачів дають змогу домогтися оптимального рівня жорсткості та пружності для дитини, виходячи з особливостей її росту і розвитку.

Однозначно визначити, яка модель краща - пружинна або безпружинна - досить складно. У кожній родині це питання вирішують індивідуально залежно від звичок і стану здоров'я підлітка.