Жорсткість матраца - основний параметр, що визначає ступінь комфорту і анатомічне положення тіла уві сні. Правильний вибір матраца за пружністю забезпечить здоровий сон і профілактику проблем із хребтом.

В Україні роками складався стереотип про здоровий сон на твердій поверхні. Однак дослідження лікарів-ортопедів підтвердили: зайва жорсткість спального місця також шкідлива, як і надмірна м'якість, тому необхідно шукати "золоту середину". Знаючи, як вибрати жорсткість матраца для ліжка, можна купити модель, здатну зробити відпочинок комфортним і повноцінним.

матрац на ліжко

Вибір оптимальної жорсткості матраца

Сьогодні фахівці інтернет магазину матраців matrasin.kiev.ua пропонують орієнтуватися на кілька чинників при підборі пружності спального місця - ключовим аспектом тут прийнято вважати вік. Річ у тім, що в різні періоди життя опорно-руховий апарат розвивається і функціонує по-різному, і тому тіло потребує різного ступеня підтримки під час відпочинку. На даний момент вибір жорсткості матраца визначається за належністю до певної вікової групи.

З народження до 3 років. З перших днів життя опорно-руховий апарат дитини активно розвивається, тому вкрай важливо не порушити процес втручанням ззовні. Саме тому рекомендується укладати малюків спати на рівний жорсткий матрац без пружинних блоків.

Ранній, дошкільний і шкільний вік (3-14 років). У визначення пружності спального приладдя в цей великий період часу є свої нюанси, проте загальні рекомендації приблизно однакові: для нормального здорового розвитку варто підбирати матраци з жорсткістю, вищою за середню, або середньою. Безпружинні моделі або матраци на якісному пружинному блоці забезпечать анатомічно правильну підтримку хребта.

Підлітки та молоді люди (14-25 років). У цей період розвиток і зміцнення опорно-рухового апарату триває, однак при цьому може значно збільшитися і вага. Оптимальним рішенням продовжують залишатися матраци середньої і високої жорсткості залежно від маси тіла. Також у цей період часто купують і ортопедичні моделі, оскільки проблеми зі спиною, що з'явилися в підлітковому віці, дають про себе знати.

матрац для сну

Молодий і середній вік (25-50 років). У дорослих закінчується формування м'язового корсета і хребта, з'являються свої звички, улюблене положення тіла уві сні, остаточно визначаються і діагностуються порушення в роботі організму, якщо такі все ж є. У цьому періоді вибір жорсткості матраца визначається індивідуально, виходячи з побажань, потреб і рекомендацій лікарів.

Середній і похилий вік (від 50 років). Жорсткі матраци в цьому віці повністю протипоказані, оскільки сон на твердому підвищує ризик появи проблем із міжхребцевими дисками. Саме тому для літніх людей частіше підбирають м'які моделі або вироби середньої пружності.

Фактори, що впливають на вибір матраца

Крім віку існують й інші критерії підбору спального приладдя за ступенем пружності. Ціна в цьому разі повинна мати другорядне значення - куди важливіше зрозуміти, як купити матрац за жорсткістю і вагою, виходячи з таких аспектів:

  • Маса тіла. Що вища вага, то більше навантаження на спальне місце, тому жорсткість матраца прямо пропорційна "тяжкості" його власника. Якщо для здорової людини вагою до 55 кг може бути достатньо м'якого матраца, то за маси тіла 56-90 кг вже варто підбирати пружинні та безпружинні вироби середньої жорсткості, а за 90 кг - тільки жорсткі, за можливості багатошарові матраци.
  • Зріст. Що вищий той, хто спить, то ретельніше має розподілятися навантаження на спальне місце - відповідно, і його жорсткість має бути вищою.
  • Проблеми зі здоров'ям. У разі порушень постави та загальних проблем зі спиною рекомендують жорсткі ортопедичні матраци, у разі проблем із попереком - вироби середньої жорсткості, а в разі дискомфорту в грудному та шийному відділі - моделі на основі м'яких матеріалів.
  • Звички та спосіб життя. Комфортний сон на боці та спині забезпечать вироби середньої жорсткості, тим, хто вважає за краще спати на животі, варто підбирати більш жорсткі матраци, щоб запобігти неприродному прогину хребта.